English page Verkkosivu suomeksi

Forskare överraskad över våld mot kvinnor i Stockholms drogmiljö

  • Folkhälsa
okt
2017
13

Anke Stallwitz, professor i socialpsykologi vid Evangelische Hochschule i Freiburg, har studerat våld i olika länders drogmiljöer, bland annat i Stockholm. Hon är mycket överraskad över vad hon hittade i ett av världens mest jämställda länder.

Stallwitz har undersökt våld i drogmiljöer i Vancouver, Freiburg, Hamburg och på Shetlandsöarna och under 2017 har hon varit gästforskare på Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, SoRAD, vid Stockholms universitet. Valet föll på Stockholm eftersom staden är ungefär lika stor som Vancouver och har liknande levnadsstandard

Våld mot kvinnor

I Vancouver sker droghandeln öppet på gatan, likaså våldet, till skillnad från Stockholm.

– I Stockholm finns antagligen inte färre brukare, men handeln och användandet är fragmenterat och anpassat till den svenska mentaliteten och drogpolitiken. Våld förekommer, men sällan öppet på gatan. Många har beskrivit sina egna upplevelser av våld, eller vad de har hört, och mycket låter ganska likt Vancouver. 

Det handlar om slag, knivhuggningar, våldtäkter och användning av olika vapen. Den stora överraskningen för Stallwitz var ändå våldet mot kvinnor som också fanns i Vancouver, men som var mycket mer närvarande i Stockholm.

– Att det finns så mycket våld mot kvinnor i Stockholms brukarmiljö hade jag absolut inte förväntat mig. Jag antog att Sverige är ett jämställt samhälle, men märkte att det var precis tvärtom i drogvärlden. Kvinnor som använder droger är de lägsta som finns i det svenska samhället, särskilt om de injicerar. Om de också sysslar med sexarbete finns det ännu mer skam och skuld. Jag blev chockad när kvinnor beskrev sina upplevelser för mig och hur de har det på gatan.

Läs hela intervjun med professor Anke Stallwitz på vår populärvetenskapliga webbsajt popNAD.com! (Öppnas i nytt fönster)

Två mörka människogestalter bakom suddigt glas

Nordens välfärdscenter | tel: +46 8 545 536 00 | | En institution under Nordiska ministerrådet