popNAD - NVC
 • Hvordan kan helsetjenestene bli mer tilgjengelige for brukere av anabole steroider?

  Få i Norge søker behandling for bivirkninger og avhengighet relatert til bruk av anabole-androgene steroider (AAS). I denne undersøkelsen av AAS-brukere oppga mange at de ikke hadde et behandlingsbehov, mens andre opplevde mangel på kunnskap om AAS blant helsepersonell, frykt for stigmatisering og straffeforfølgelse. Et tilbud om en helseundersøkelse og informasjon om behandlingstilbudet fra helsepersonell, kan bidra til å få brukere inn i behandling ved behov.

  Läs mer
 • Kan vem som helst vara expert?

  Varför talar vi så gärna om våra hjärnor? Varför har vi så svårt att ta till oss forskning som inte stämmer överens med våra personliga erfarenheter? Katarina Winter forskar i hur tidningsläsare, seminariedeltagare och landstingspolitiker producerar kunskap om beroende.

  Läs mer
 • Hvilken betydning har foreldre for ungdoms alkoholbruk?

  Foreldres holdninger og regler til alkohol henger sammen med ungdommenes alkoholbruk. Når foreldre har en god relasjon til ungdommen sammen med sunne holdninger og regler til alkohol er det større sjanse for at ungdom utsetter sin alkoholdebut, viser en norsk studie.

  Läs mer
 • Vad hände med projektet Krogar mot knark?

  Projektet Krogar mot knark startades i början av 2000-talet på grund av den ökande användningen av narkotika, som ledde till våld, på krogarna i Stockholms innerstad. Men hur ser det ut i dag på krogarna, finns det fortfarande ett behov av att utbilda krogpersonal om droger?

  Läs mer

Finländska forskare: Avkriminalisera användningen av cannabis

Finländska forskare vid Institutionen för hälsa och välfärd, THL, vill avkriminalisera bruket av cannabis, skriver de i ett blogginlägg. De vill däremot inte legalisera cannabis eller försäljning av cannabis.

Läs mer

PopNAD ordnar seminarium om nordiska perspektiv på cannabis

Vilka konsekvenser har den internationella debatten om legalisering av cannabis för de nordiska länderna? Bland annat den frågan diskuteras under popNAD:s seminarium What’s the Nordic way concerning cannabis? som hålls i Helsingfors den 25 april.

Läs mer

Hur tolker unge røykescener på film?

En ny norsk fokusgruppeundersøkelse viser at ungdom tolker røykescener på film i lys av de røykende karakterenes oppførsel og situasjon i historien som fortelles.

Läs mer
rss icon

Alkoholnyheter från NordenNyheter

 • mar
  2018
  26

  Finland: Alkoholpolitiken delar åsikter

  Ungefär hälften av finländarna (49 procent) är nöjda med den nuvarande alkoholpolitiken. Cirka en tredjedel önskar en liberalare och 13 procent en strängare reglering än i nuläget, enligt en [...]

  • Folkhälsa
  Läs mer

Nordic welfare sparar cookies på din dator.

Läs mer om detta

Nordens välfärdscenter | tel: +46 8 545 536 00 | | En institution under Nordiska ministerrådet