Alla de nordiska länderna samt Åland, Grönland och Färöarna har ratificerat
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det innebär att konventionen är en självklar utgångspunkt för det nordiska samarbetet som relaterar till funktionshinder.
Implementering av mänskliga rättigheter är ett av Nordiska ministerrådets fokusområden i
Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015–2017.
Nordens välfärdscenter ska stötta och stärka arbetet med ett nationellt genomförande och övervakning av FN-konventionen. För att genomförandet ska bli effektivt behöver många aktörer utöver staterna, som kommuner och funktionshindersorganisationer bidra.
I tabellen nedan ser du statusen för hur hur arbetet med att genomföra FN-konventionen ser ut i de nordiska länderna samt Åland, Grönland och Färöarna.
Alla länder har inte ratificerat det faktultativa protokollet, vilket innebär att enskilda personer har rätt att överklaga ärenden till FN. Det kan göras när ärendet är prövat i det egna landets juridiska instanser.
Om du behöver mer information kan du kontakta

, chef för funktionshindersgruppen.
När ett land har ratificerat, juridiskt ställt sig bakom, konventionen påbörjas processen för rapportering om hur landet lever upp till vad som står i konventionen.
Länderna blir sedan granskade av FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Utbildning och arbete på lika villkor
Eftersom konventionen är omfattande har Nordens välfärdscenters arbete fokuserat på några områden, eller artiklar som de benämns i konventionen. Två av dessa områden, under 2017, är utbildning och arbete.
19 oktober hålls en konferens om utbildning och arbete på lika villkor. På konferensen lyfts aktuell forskning och lyckade exempel från arbetsmarknads- och utbildningssektorn i de nordiska länderna.
Publikationer om utbildning och arbete

Rapporter
Kommande evenemang
- Nordiskt forum om funktionshinder 2017
Mer information
FN-konferensen den 19 oktober i Stockholm FN-konferensen den 19 oktober i Stockholm