• Han lyfter fram de heroinerfarnas perspektiv

  I sexton år har forskaren och professorn Philip Lalander följt personer med erfarenhet av tungt drogbruk. Målet med forskningen är att lyfta fram de människor som annars är misstänkliggjorda, och det gör han genom att låta de heroinerfarna berätta.

  Läs mer
 • Danskarna fortsätter röka – andelen sjunker inte

  En ny undersökning om danskarnas rökvanor visar att andelen rökare inte har sjunkit sedan 2011. Mer än var femte röker, och trots att en del slutar minskar inte antalet rökare eftersom det hela tiden kommer nya – i huvudsak barn och unga.

  Läs mer
 • ”Det behövs mer detaljerad kunskap om äldres dryckesvanor”

  – Att äldre dricker mer än tidigare borde inte komma som någon överraskning, säger forskaren Christoffer Tigerstedt vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, i Finland. Ändå finns det inte mycket forskning i ämnet, något som forskare inom två projekt vid Nordens välfärdscenter vill råda bot på.

  Läs mer
 • Rahan kierre ongelmapelaajan arjessa

  Raha ja rahankäyttö saavat monia merkityksiä ongelmapelaajan arjessa. Rahantarve ja keinot saada lisää rahaa kiertyvät pelaajan ja tämän läheisten arkeen tavalla, joka on otettava huomioon palveluja suunniteltaessa.

  Läs mer
 • Lang prosess fra sprøyterom til brukerrom

  Det er få områder av samfunnet politikernes involvering er så stor som den er på rusfeltet. Den norske sprøyteromsdebatten illustrerer at det kan være problematisk, spesielt når politisk behov for detaljstyring kombineres med politisk beslutningsvegring.

  Läs mer
 • Övningar som ger kroppskännedom viktiga för substansberoende

  Det är viktigt att jobba med det kroppsliga inom alkohol- och drogrehabiliteringen, också på ett annat plan än bara genom konditionshöjande övningar. Det säger fysioterapeuten Erja Karjalainen på Helsingfors stad, som jobbar med basal kroppskännedom inom den öppna rehabiliteringen.

  Läs mer

Kampen mot åpne russcener: Stoffbrukernes vandring fra grønn park til grå betong

Hovedformålet i satsningen mot åpne russcener må være skademinimering for både stoffbrukerne og omgivelsene. Det er konklusjonen i en ny Bergensstudie, som har fulgt rusmiljøet fra stengning av Nygårdsparken til reetablering i utkantbydel.

Läs mer

”Välfärden får inte bli beroende av problemspelare”

I de flesta samhällen styrs vinsten från spelindustrin till allmännyttiga ändamål. Men hur stor är risken att ideella föreningar och organisationer blir beroende av spelintäkter? Kan organisationerna i värsta fall börja förespråka spelande för att trygga sina inkomster? – Vår välfärd får inte bli beroende av folks spelbeteende, säger forskarna.

Läs mer

Høyt alkoholforbruk er normen blant norske studenter

I en nylig norsk studentundersøkelse ble det vist at over halvparten drikker mer enn det som er anbefalt av Verdens helseorganisasjon. Studentene med høyt alkoholbruk har flere kjennetegn som skiller dem fra studentene med lavere forbruk.

Läs mer
rss icon

Alkoholnyheter från NordenNyheter

 • dec
  2017
  15

  Finland: Starköl får säljas i butikerna

  I Finland har riksdagen fattat beslut om innehållet i den nya alkohollagen. Beslutet innebär att 5,5 procentiga alkoholdrycker blir tillåtna i detaljhandeln, rapporterar Yle Nyheter.

  • Folkhälsa
  Läs mer

Nordic welfare sparar cookies på din dator.

Läs mer om detta

Nordens välfärdscenter | tel: +46 8 545 536 00 | | En institution under Nordiska ministerrådet